Hlavička_4ts

Hlavička_4ts

Nátierka z údenej makrely s domácimi mini rožkami / Smoked mackerel spread with homemade mini rolls

štvrtok 24. januára 2013

Nátierok nikdy nie je dosť. Sú vhodné na akúkoľvek príležitosť, či už na raňajky, olovrant, suchú večeru alebo ako občerstvenie na párty. Musím povedať, že táto nátierka z údenej makrely patrí k mojim najobľúbenejším a preto sa o ňu s Vami delím. Podávala som ju s domácimi mini rožkami.

Nátierka:


1 vykostená údená makrela
50 g masla izbovej teploty
200g cream cheese (čerstvého smotanového syra)
2 menšie šalotky nakrájané na jemno
1 p.l. plnotučnej horčice
čerstvo mleté čierne korenie
pažítka


Vymiešame maslo so smotanovým syrom a horčicou. Poriadne vykostíme údenú makrelu a dôkladne premiešame s ostatnými surovinami.

Domáce mini rožky:

250g celozrnnej múky
250g polohrubej múky
2 p.l. trstinového cukru
42g čerstvého droždia
200-250ml vlažného mlieka
100 ml olivového oleja
2 žĺtky
soľ

Droždie rozmiešame v mlieku a pridáme k ostatným surovinám do misy a poriadne vymiesime do hladka. Presunieme na pomúčenú dosku, kde ešte pokračujeme v hnetení. Cesto si rozdelíme na dve časti. Vyvaľkáme a rozkrájame ho na trojuholníky, ktoré rolujeme od širšieho konca k užšiemu a ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme kysnúť minimálne 30 minút a medzitým si rozpálime rúru na 170°C. Pred tým, ako rožky vložíme do rúry, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a posypeme semienkami, rascou alebo soľou podľa vášho výberu. Pečieme cca 15-20 min, pekne do zlata.

Dobrú chuť

There is not enough spreads for me. They are suitable for any occasion, either for breakfast, brunch, fast dinner, or simply as a snack for the party. I have to say that this spread is one of my favorite so I have decided to share it with you. I served it with homemade mini rolls.

Spread:

 
1 boned smoked mackerel
50g butter at room temperature
200g cream cheese
2 small shallots, finely chopped
1 tbsp full fat mustard*
freshly ground black pepper
chives


Beat butter with cream cheese and mustard. Then add boned smoked mackerel, mix it with other ingredients and season if needed.

Homemade mini rolls:

250g whole wheat flour
250g all purpose flour
2 tbsp cane sugar
42g fresh yeast
200-250 ml of lukewarm milk
100 ml of olive oil
2 egg yolks
salt


Stir yeast in the milk and add with other ingredients into a bowl and knead until smooth. Once the dough is smooth move on to a floured rolling board and continue kneading. Divide the dough into two parts. Roll the first half and divide into triangles and roll them up from wider end and place them on the tray lined with baking paper. Let them rise for at least 30 minutes and in the meantime, preheat the oven to 170°C. Before you put rolls in the oven brush them with the beaten egg and sprinkle with seeds, cumin seeds and salt according to your choice. Bake for about 15-20 minutes until golden brown.

* As far as I know, full fat mustard is unavailable anywhere else abroad but central Europe (Slovakia, Czech rep.). It has its specific flavour, different from english or dijon mustard, but I suppose that you can substitute it with any other kind available, only watch the amount. 


Enjoy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára